Przypuszczam, że imbir jest Wam
dobrze znany. Jego korzenie można znaleźć w praktycznie każdym sklepie
spożywczym czy supermarkecie. Ta cudowna przyprawa ma wiele zaskakujących
właściwości, które chciałabym Wam dzisiaj przedstawić. Jeżeli zainteresował Was
ten temat to zapraszam do dalszej części wpisu.
Imbir to przyprawa bez której
większość Azjatów nie wyobraża sobie życia. Znany jest już od ponad 3000 lat.
Odkąd świeży korzeń imbiru jest coraz tańszy i łatwo dostępny wszyscy możemy
korzystać z jego dobrodziejstw. Imbir ma bardzo intensywny aromat, lekko
cytrynowy, orzeźwiający natomiast w smaku jest palący niczym pieprz i gorzki.
Substancje w nim zawarte takie jak: gingerol, zingeron i citral mają
właściwości lecznicze.
DLACZEGO WARTO WPROWADZIĆ IMBIR DO SWOJEJ DIETY?
- Leczy przeziębienie – związki chemiczne zawarte w imbirze podnoszą odporność organizmu dzięki czemu rzadziej chorujemy a jeżeli już złapie nas przeziębienie to jesteśmy w stanie szybciej się z nim rozprawić.
- Leczy migreny – regularne stosowanie imbiru zmniejsza ilość ataków oraz łagodzi towarzyszące im mdłości.
- Działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie – imbir jest równie skuteczny co tabletki przeciwbólowe a nie obciąża żołądka.
- Ułatwia trawienie – pobudza wydzielanie śliny i soku trawiennego, działa rozkurczowo i żółciopędnie. Likwiduje wzdęcia.
- Łagodzi mdłości – szczególnie polecany osobom z chorobą lokomocyjną, przeciwdziała wymiotom po narkozie i chemioterapii.
- Przyspiesza krążenie krwi – imbir ma właściwości rozgrzewające organizm. W Azji używa się go również jako afrodyzjak.
- Poprawia koncentrację – zwiększa ukrwienie mózgu przez co zwiększa się koncentracja i wydajność umysłowa.
- Zapobiega zlepianiu się płytek krwi – polecany osobom z podwyższonym cholesterolem, zapobiega tworzeniu się zakrzepów.
- Odświeża jamę ustną – imbir ma działanie odkażające oraz odświeżające, pozostawia w ustach miły zapach.
- Niweluje szkodliwe właściwości kawy – wystarczy dodać odrobinę startego imbiru do kawy.
Imbir wpływa również pozytywnie na urodę, wspomaga odchudzanie. Wypicie
sproszkowanego imbiru dodanego do szklanki ciepłej wody sprawi, że uczucie
głodu pojawi się zdecydowanie później. W każdym preparacie wyszczuplającym
znajdziemy w składzie olejek imbirowy. Pobudza on krążenie, przyspiesza
spalanie tłuszczu oraz skutecznie walczy z cellulitem.
KILKA RAD
Kupując imbir należy zwrócić
uwagę czy korzeń jest jędrny a skórka błyszcząca. Lepiej nie kupować
wysuszonego, pomarszczonego i z plamkami. Najlepiej wybierać te korzenie, które
mają najbardziej prosty kształt, bez dużej ilości odnóżek. Łatwiej go wtedy
obrać. Ja obieram go nożem ale można też
delikatnie zeskrobać skórkę łyżeczką. Po użyciu resztę zawijam w papierowy
ręcznik i trzymam w temperaturze pokojowej.
PRZEPIS NA ROZGRZEWAJĄCĄ HERBATKĘ
Składniki (1 filiżanka):
- Torebka czarnej herbaty
- 1,5 łyżeczki cukru lub miód
- Korzeń imbiru – ok. 1 cm
- Cytryna
Torebkę herbaty, obrany i
pokrojony w plasterki imbir oraz cukier zalewam wrzątkiem. Przykrywam spodkiem
i czekam chwilę, żeby herbata dobrze się zaparzyła. Wyjmuję torebkę, dodaję
soku z cytryny, mieszam. Delektuję się smakiem.
Podany przepis jest najprostszym
jaki znam ale nie jedynym. Dla urozmaicenia smaku możemy dodać sok z pomarańczy
lub cząstkę mandarynki. Można także dodać inne przyprawy. Najbardziej lubię
herbatę ze szczyptą kardamonu ale dobrze komponuje się także z cynamonem lub
goździkami. Polecam poeksperymentować.
Używacie imbiru? Dodajecie go tylko do herbaty czy także do innych
potraw? A może nigdy go nie próbowałyście. Dajcie znać w komentarzach.
Pozdrawiam,
Natalia
Ja imbiru używam głównie do herbaty, zamiast cytryny i dodaję również miodu. Nie słyszałam wcześniej o tym, że niweluje złe działanie kawy... muszę to wypróbować koniecznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam jego smak w herbacie:)
UsuńJa imbir uwielbiam jeść kiedy jesteśmy na sushi,a mój facet nie - więcej dla mnie ^^
OdpowiedzUsuń:D
UsuńO tym że niweluje szkodliwe właściwości kawy nie słyszałam :)
OdpowiedzUsuńWarto wypróbować:)
UsuńJa zaczęłam brać imbir w tabletkach, ale jeszcze nie zauważyłam żadnej różnicy, pewnie za krótko go biorę ;)
OdpowiedzUsuńObserwuję :)
Nie wiedziałam, że można go także kupić w tabletach. W sam raz na lato. Zimą wolę jednak rozgrzewającą herbatkę z dodatkiem imbiru:)
UsuńNiby wiadomo, że imbir jest zdrowy, ale warto przeczytać taki zbiorczy post. Super! :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że post okazał się przydatny:)
UsuńJa lubię piwo z sokiem imbirowym! :D A tak na serio (w sumie tamto też było serio ;)) to lubię imbir w kuchni, np. do sosów na bazie jogurtu, sałatek, marynaty... :)
OdpowiedzUsuńNie cierpię imbiru, ale jeśli pozytywnie wpływa na migreny, to może się przełamię :P
OdpowiedzUsuńmuszę kupić
OdpowiedzUsuńImbir tak naprawdę poznałam tej zimy. Nic tak nie rozgrzewa po powrocie do domu jak gorąca kawa z cytryną i imbirem.
OdpowiedzUsuńSamo zdrowie,uzywam do herbaty w zimowe wieczory
OdpowiedzUsuńJest mega 😃 uwielbiam jako dodatek do kawy, zimą robię sobie nalewkę wzmacniajaca, działa 😃
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Moooogę? Coś rzec? Jest 28 grudzień, 2021 - i ja w tej jaskini babskiej (jam jest feminista, hoola z krytyką i polityczną poprawnością). Nie spotkałem na Forach takiego sposobu: imbir kroję b.ostrym nożem (jam jest chłop, narzędzie musi być b.ostre). 2 cieniuteńkie plasterki (musi być przez widoczna Tour d'Eiffel), następnie kontynuuję w makaroniki, następnie stają się kwadraciki imbiru, ±4 mm bok. Ale to mało istotne. Teraz jest Ideja: wyekstrahowany tak w herbatce imbir, odcedzony na sitku - daję do sałatek. Albo odkładam z kilku sesji i daję siostrze dla zrobienia pierogów. Nic Się Nie Marnuje. Pierogi są wyśmienite, zdrowy błonnik zużytkowany w 100%. Przez to jestem niezmiernie urodziwy, bo czytam że imbir i w tej kategorii jest b.pomocny. Taaaaaa . . .
OdpowiedzUsuń