Menu rozwijane

środa, 22 lutego 2017

IMBIR I JEGO ZASKAKUJĄCE WŁAŚCIWOŚCI



Przypuszczam, że imbir jest Wam dobrze znany. Jego korzenie można znaleźć w praktycznie każdym sklepie spożywczym czy supermarkecie. Ta cudowna przyprawa ma wiele zaskakujących właściwości, które chciałabym Wam dzisiaj przedstawić. Jeżeli zainteresował Was ten temat to zapraszam do dalszej części wpisu.


Imbir to przyprawa bez której większość Azjatów nie wyobraża sobie życia. Znany jest już od ponad 3000 lat. Odkąd świeży korzeń imbiru jest coraz tańszy i łatwo dostępny wszyscy możemy korzystać z jego dobrodziejstw. Imbir ma bardzo intensywny aromat, lekko cytrynowy, orzeźwiający natomiast w smaku jest palący niczym pieprz i gorzki. Substancje w nim zawarte takie jak: gingerol, zingeron i citral mają właściwości lecznicze.


DLACZEGO WARTO WPROWADZIĆ IMBIR DO SWOJEJ DIETY?

  • Leczy przeziębienie – związki chemiczne zawarte w imbirze podnoszą odporność organizmu dzięki czemu rzadziej chorujemy a jeżeli już złapie nas przeziębienie to jesteśmy w stanie szybciej się z nim rozprawić.
  • Leczy migreny – regularne stosowanie imbiru zmniejsza ilość ataków oraz łagodzi towarzyszące im mdłości.
  • Działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie – imbir jest równie skuteczny co tabletki przeciwbólowe a nie obciąża żołądka.
  • Ułatwia trawienie – pobudza wydzielanie śliny i soku trawiennego, działa rozkurczowo i żółciopędnie. Likwiduje wzdęcia.
  • Łagodzi mdłości – szczególnie polecany osobom z chorobą lokomocyjną, przeciwdziała wymiotom po narkozie i chemioterapii.
  • Przyspiesza krążenie krwi – imbir ma właściwości rozgrzewające organizm. W Azji używa się go również jako afrodyzjak.
  • Poprawia koncentrację – zwiększa ukrwienie mózgu przez co zwiększa się koncentracja i wydajność umysłowa.
  • Zapobiega zlepianiu się płytek krwi – polecany osobom z podwyższonym cholesterolem, zapobiega tworzeniu się zakrzepów.
  • Odświeża jamę ustną – imbir ma działanie odkażające oraz odświeżające, pozostawia w ustach miły zapach.
  • Niweluje szkodliwe właściwości kawy – wystarczy dodać odrobinę startego imbiru do kawy.
Imbir wpływa również pozytywnie na urodę, wspomaga odchudzanie. Wypicie sproszkowanego imbiru dodanego do szklanki ciepłej wody sprawi, że uczucie głodu pojawi się zdecydowanie później. W każdym preparacie wyszczuplającym znajdziemy w składzie olejek imbirowy. Pobudza on krążenie, przyspiesza spalanie tłuszczu oraz skutecznie walczy z cellulitem.

KILKA RAD

Kupując imbir należy zwrócić uwagę czy korzeń jest jędrny a skórka błyszcząca. Lepiej nie kupować wysuszonego, pomarszczonego i z plamkami. Najlepiej wybierać te korzenie, które mają najbardziej prosty kształt, bez dużej ilości odnóżek. Łatwiej go wtedy obrać. Ja obieram go nożem ale  można też delikatnie zeskrobać skórkę łyżeczką. Po użyciu resztę zawijam w papierowy ręcznik i trzymam w temperaturze pokojowej.

PRZEPIS NA ROZGRZEWAJĄCĄ HERBATKĘ

Składniki (1 filiżanka):
  • Torebka czarnej herbaty
  • 1,5 łyżeczki cukru lub miód
  • Korzeń imbiru – ok. 1 cm
  • Cytryna

Torebkę herbaty, obrany i pokrojony w plasterki imbir oraz cukier zalewam wrzątkiem. Przykrywam spodkiem i czekam chwilę, żeby herbata dobrze się zaparzyła. Wyjmuję torebkę, dodaję soku z cytryny, mieszam. Delektuję się smakiem.

Podany przepis jest najprostszym jaki znam ale nie jedynym. Dla urozmaicenia smaku możemy dodać sok z pomarańczy lub cząstkę mandarynki. Można także dodać inne przyprawy. Najbardziej lubię herbatę ze szczyptą kardamonu ale dobrze komponuje się także z cynamonem lub goździkami. Polecam poeksperymentować.

Używacie imbiru? Dodajecie go tylko do herbaty czy także do innych potraw? A może nigdy go nie próbowałyście. Dajcie znać w komentarzach.


Pozdrawiam,
Natalia


16 komentarzy:

  1. Ja imbiru używam głównie do herbaty, zamiast cytryny i dodaję również miodu. Nie słyszałam wcześniej o tym, że niweluje złe działanie kawy... muszę to wypróbować koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja imbir uwielbiam jeść kiedy jesteśmy na sushi,a mój facet nie - więcej dla mnie ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. O tym że niweluje szkodliwe właściwości kawy nie słyszałam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja zaczęłam brać imbir w tabletkach, ale jeszcze nie zauważyłam żadnej różnicy, pewnie za krótko go biorę ;)
    Obserwuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiedziałam, że można go także kupić w tabletach. W sam raz na lato. Zimą wolę jednak rozgrzewającą herbatkę z dodatkiem imbiru:)

      Usuń
  5. Niby wiadomo, że imbir jest zdrowy, ale warto przeczytać taki zbiorczy post. Super! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że post okazał się przydatny:)

      Usuń
  6. Ja lubię piwo z sokiem imbirowym! :D A tak na serio (w sumie tamto też było serio ;)) to lubię imbir w kuchni, np. do sosów na bazie jogurtu, sałatek, marynaty... :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie cierpię imbiru, ale jeśli pozytywnie wpływa na migreny, to może się przełamię :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Imbir tak naprawdę poznałam tej zimy. Nic tak nie rozgrzewa po powrocie do domu jak gorąca kawa z cytryną i imbirem.

    OdpowiedzUsuń
  9. Samo zdrowie,uzywam do herbaty w zimowe wieczory

    OdpowiedzUsuń
  10. Jest mega 😃 uwielbiam jako dodatek do kawy, zimą robię sobie nalewkę wzmacniajaca, działa 😃
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...